Musztarda Kcyńska


Prawdziwa perełka wśród musztard. Historia Musztardy z Kcyni sięga końca lat 50. XX wieku, były to jedne z najbardziej cenionych i poszukiwanych musztard w Polsce. Swój doskonały smak oraz aromat zawdzięczały recepturze i sposobowi powstawania.


W 2011 roku narodził się pomysł wznowienia produkcji najbardziej znanego kcyńskiego wyrobu. Rodzinie Grewling udało się odtworzyć linię produkcyjną, której używano w Kcyni. Zostały zakupione maszyny z okresu międzywojennego, tj. roku 1929 oraz oryginalne, szwajcarskie młyny żarnowe, zwane cewami. Zrobione na specjalne zamówienie beczki z nielakierowanego drewna dębowego dopełniają niezwykłości procesu wytwarzania.


Musztardy produkowane są bez użycia jakichkolwiek konserwantów, barwników czy przeciwutleniaczy. Długotrwały proces produkcji oraz stosowanie wyłącznie ziaren gorczycy białej i czarnej wraz ze świeżo zmielonymi przyprawami pozwalają uzyskać musztardę najwyższej jakości.


Produkty od tego producenta