Powidła z jabłek Rajman doskonale sprawdzają się również jako dodatek do dań na słono…

W jednym słoiczku powideł Rajman, mieszczą się aż dwa kilogramy eko jabłek! Powidła są bez cukru, więc cała ich wytrawna słodycz pochodzi z naturalnej, zawartej w owocach fruktozy. Długi proces wysmażania sprawia, że powidła z jabłek Rajman mają idealnie kremową konsystencję, piękny, głęboki kolor i niezwykły, lekko dymny aromat, który świetnie współgra z wszelkimi sosami i mięsiwem.

Na bazie powideł z jabłek Rajman przygotowaliśmy zdrowy i sycący obiad. Pełnoziarnisty makaron fusilli (świderki), świeży jarmuż, pomidory i ser mozarella muśnięte sosem na bazie powideł to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie chcą długo czekać na ciepły posiłek. 🙂

Składniki
ząbek czosnku
dwie łyżki oleju rzepakowego Semco
200g makaronu pełnoziarnistego fusilli
5-6 dojrzałych pomidorów śliwkowych lub koktajlowych
dwie garście liści jarmużu
łyżka powideł śliwkowych Rajman
łyżka kremowego serka naturalnego
pół kuli sera mozarella
sól, pieprz

Jarmuż przebrać, dokładnie umyć, pozbawić liście twardych (i niesmacznych) łodyżek i przelać wrzątkiem na sicie (zblanszować). Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki. Czosnek posiekać, mozarellę pokroić w mała kostkę.
Wstawić makaron, będzie się gotował około 10-12 minut, w tym czasie przygotować sos.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć czosnek, wrzucić pomidory i podsmażać około 3 minuty na średnim ogniu. Dodać zblanszowany jarmuż, podsmażać kolejne 2 minuty, zdjąć z ognia i odstawić.
Makaron odcedzić z wody, przełożyć z powrotem do garnka. Dodawać kolejno: jarmuż z pomidorami, powidła z jabłek Rajman, serek kremowy i mozarellę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem; podawać.
Autor: Mania Pietrzak