W tym roku koniecznie wypróbujcie wspaniały mazurek z kakaowym dżemem z mirabelek i chałwą lnianą. 🙂

Bezglutenowy, z chrupiącym orzechowym spodem. Nie za słodki, smaki wyważone. Chałwa sprawia, ze wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej 🙂

Składniki:

ciasto (inspiracja):

1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/4 szklanki gryczanej
1/4 szklanki ryżowej z brązowego ryżu
1/5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego Olejowy Raj
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli himalajskiej
Nadzienie:
3 łyżki dżemu z mirabelek
łyżka kakao
łyżka syropu daktylowego
na wierzch:
pokruszona chałwa lniana
Wymieszać ze sobą suche składniki na ciasto. Następnie dodać roztopiony olej kokosowy oraz wodę. Dokładnie wymieszać/zmiksować aż powstanie gęsta, nie lepiąca się do rąk, zwarta masa. Wyłożyć nią formę na tartę lub po prostu podłużną formę na babkę/chleb (wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną), ponakłuwać widelcem. Piec w 175 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min do zarumienienia. Ostudzić.
Następnie przygotować nadzienie. Wymieszać spore łyżki dżemu wraz kakao oraz syropem daktylowym – można dodać go więcej, jeśli macie ochotę na bardzo słodkiego mazurka. Wyłożyć dżem na ostudzony spód. Na wierzch pokruszyć lnianą chałwę cytrynową. Można ozdobić jeszcze orzechami. Smacznego!
*Mazurek najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy nadzienie jest bardziej stałe, a ciacho chrupiące.
Autor: Daria Szotek