Karnawał w pełni, wkrótce zaś Tłusty Czwartek – warto pomyśleć o zdrowszej wersji popularnych słodkości.

Dobre pączki są miękkie, puszyste i nadziewane tradycyjną konfiturą – najlepiej z dzikiej róży lub ze śliwek. Ideałem byłoby, gdyby nie tuczyły… Można jednak sprawić, aby były zdecydowanie mniej kaloryczne. Jak? Wystarczy, że zamiast do gorącego oleju trafią do piekarnika. :)

Składniki na 12-15 sztuk
450g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
szklanka mleka
4 żółtka
50g miękkiego masła
ziarenka z połowy laski wanilii`
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
2 słoiczki konfitur: z dzikiej róży i powideł ze śliwek
cukier puder do posypania gotowych pączków (można także przyrządzić lukier mieszając 1/2 szklanki cukru pudru z kilkoma kroplami soku z cytryny)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z solą i trzema łyżkami cukru pudru. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru i zalać 1/3 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut – rozczyn powinien się spienić i zwiększyć objętość przynajmniej dwukrotnie.
Do mąki dodać rozczyn, mleko, wanilię, masło i żółtka i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Najlepiej za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania ciasta – wtedy jest znacznie szybciej. Im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepiej.

Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie bułeczki, które należy układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nie podsypujcie ich dodatkowo mąką – zamiast tego wystarczy lekko natłuścić dłonie olejem, dzięki temu pączki nie staną się twardsze.

Uformowane pączki odstawić na dodatkowe 30 minut do podrośnięcia. Piec po jednej blasze w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub do lekkiego zezłocenia. Kiedy przestygną nadziewać je konfiturami za pomocą szprycy.
Na koniec posypać cukrem pudrem lub lukrować i podawać. Smacznego! :)

Autor: Mania Pietrzak, gruszkapietruszka.pl