Szybki i zdrowy sos bez wysiłku? Zobacz jakie to proste!

 

Szybki i doskonały przepis w sam raz na sezon pomidorowy. Otrzymany z niego sos możecie wykorzystać do podania z makaronem lub ryżem jako osobne danie.
Możecie też podawać go na zimno do tortilli, naleśników, wykorzystać jako bazę do tarty czy lasagne, używać jak keczup. Jego możliwości ogranicza jedynie Wasza wyobraźnia, więc do dzieła! 🙂

 

Na 2 porcje
1/2 kg dojrzałych pomidorów
3-4 śliwki węgierki
2 ząbki czosnku
świeże zioła – u nas tymianek cytrynowy
sól, pieprz
łyżeczka miodu od Suszki
olej rydzowy

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Pomidory i śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki; śliwki dodatkowo pozbawić pestek.
Dno małego naczynia żaroodpornego lub blaszki delikatnie skropić olejem rydzowym. Na tym etapie nie należy stosować go zbyt wiele, pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości, dajemy go aby warzywa nie przywarły.
Dorzycuć ząbki czosnku wraz z łupinką, posypać ziołami i delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Zapiekać około 20-25 minut lub do momentu aż wszystko będzie ładnie zrumienione, miejscami pomidory mogą się mocno przypiec.
Ząbki czosnku należy wycisnąć z łupin, których nie chcemy zjeść i całość, dokładnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem, miodem oraz olejem rydzowym, który dodany do schłodzonego sosu odda mu smak nie tracąc przy tym swoich wspaniałych właściwości.
Smacznego!
Autor: Mania Pietrzak