Idealny prezent to ten zrobiony własnoręcznie. Co powiecie na czekoladowe trufle?

 
Przedstawiamy pierwszy walentynkowy przepis – orzechowo-czekoladowe trufle z chrupiącymi suszonymi truskawkami. Użyto do nich gorzkiej czekolady 80% z ksylitolem oraz suszonych truskawek Puffins.
Są w 100% wegańskie, bez cukru i bez glutenu. Idealne jako prezent dla ukochanej osoby 🙂

 

Składniki:

kopiasta drobno szklanka zmielonych orzechów (dowolne, tutaj: orzeszki ziemne, nerkowce oraz migdały)
3 rządki gorzkiej czekolady 80% z ksylitolem ok. 30g
łyżeczka oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu daktylowego
garstka suszonych truskawek Puffin
kakao do obtoczenia (lub kokos czy mielone orzechy)

Orzechy połączyć z rozpuszczoną (najlepiej w kąpieli wodnej) wraz z olejem kokosowym czekoladą. Dodać syrop daktylowy i dokładnie wymieszać. Powinna wyjść gęsta, nie lepiąca się do rąk, masa. Truskawki rozdrobnić na mniejsze kawałeczki, najlepiej nożem. Wmieszać w truflową masę. Formować dowolnej wielkości kulki, a następnie obtaczać w kakao – warto wykonać te czynność podwójnie, gdyż kakao szybko wchłania się w trufle. Schłodzić w lodówce co najmniej godzinę/dwie, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Autor: Daria Szotek