Leczo to idealna propozycja na zimowy obiad – rozgrzewa naprawdę mocno!

Zimą również trzeba pamiętać o realizowaniu odpowiedniej ilości warzyw w codziennym menu. Jednym z pomysłów na mocno warzywny obiad lub kolację jest leczo, którego smaku dopełnia ostra musztarda kcyńska. Leczo to potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów i zmieniać jej charakter dodając różnorodne zioła. Leczo może być wyłącznie warzywne lub zawierać dodatek mięsa. Z produktów zbożowych idealnie pasuje ugotowana na sypko kasza gryczana.

Składniki na 4 porcje:

1 marchew

1 średnia cukinia

1 czerwona papryka

4 pomidory

1 czerwona cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Łyżka musztardy kcyńskiej ostrej

Olej rzepakowy Semco

oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz ziołowy, sól

Pęczek świeżej natki pietruszki

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa oczyścić i umyć, marchew obrać, pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem a następnie zimną wodą, usunąć skórkę. Pomidory, paprykę i cukinię pokroić w większą kostkę, marchew w plastry lub za pomocą obieraczki w cienkie paski. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego Semco, dodać posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a następnie dodać pozostałe warzywa. Pół pęczka natki pietruszki posiekać, dodać do warzyw, pozostałą część odłożyć. Całość dusić pod przykryciem kilkanaście minut, dodać musztardę Kcyńską, koncentrat pomidorowy, zioła oraz doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe leczo posypać pozostałą częścią natki pietruszki.

Autor zdjęć do artykułu: Ewa Jarosz