Szybki przepis na aromatyczne ciasto pełne soczystych, jesiennych owoców.
Składniki
400g świeżych jabłek i gruszek lub po słoiczku konfitury z gruszek Folwark Wąsowo i jabłek prażonych Folwark Wąsowo
świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu pistacjowego Pasieka Dębowa
2 jajka, roztrzepane
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
75 g mąki pszennej
łyżka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia, z lekkim czubem
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Świeże gruszki i jabłka lub konfitury z gruszki Folwark Wąsowo i jabłka prażone Folwark Wąsowo wymieszać z miodem pistacjowym Pasieka Dębowa.
Mąkę wymieszać z proszkiem, odstawić. Mikserem roztrzepać jaja z łyżką drobnego cukru do wypieków aż staną się puszyste i podwoją swoją objętość. Dodać roztopione, przestudzone masło, zmiksować i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać.
Na końcu dodać gruszki wraz z syropem i wymieszać.
Piec w formie o średnicy około 25 cm w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30-45 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Świeże gruszki i jabłka lub konfitury z gruszki Folwark Wąsowo i jabłka prażone Folwark Wąsowo wymieszać z miodem pistacjowym Pasieka Dębowa.
Mąkę wymieszać z proszkiem, odstawić. Mikserem roztrzepać jaja z łyżką drobnego cukru do wypieków aż staną się puszyste i podwoją swoją objętość. Dodać roztopione, przestudzone masło, zmiksować i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać.
Na końcu dodać gruszki wraz z syropem i wymieszać.
Piec w formie o średnicy około 25 cm w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30-45 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Autor: Mania Pietrzak