Nic tak nie odpręża jak dom pachnący świeżo upieczonym ciastem… lub babeczkami!

Ciastem lub babeczkami, które kryją w sobie słodki smak śliwki i zapach cynamonu. Wykorzystanie mąki orkiszowej to ciekawe urozmaicenie diety, a aromatyczna konfitura śliwka z cynamonem idealnie sprawdza się jako słodkie wypełnienie wypieku.

Składniki (12 muffinek)

słoiczek konfitury śliwka z cynamonem Berry me!

180g mąki orkiszowej typ 650

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

50g masła

50g oleju z rzepakowego Semco

80 g cukru

3 jaja

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem i olejem, dodać do mąki, miksować stopniowo dodając jaja. Papierowe foremki na muffiny posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju, do każdej foremki przełożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury śliwka z cynamonem i dodatkową łyżeczkę ciasta na wierzch. Piec około 25-30 minut bez termoobiegu.

Autor zdjęć do artykułu: Ewa Jarosz