Nic tak nie odpręża jak dom pachnący świeżo upieczonym ciastem… lub babeczkami!
Ciastem lub babeczkami, które kryją w sobie słodki smak śliwki i zapach cynamonu. Wykorzystanie mąki orkiszowej to ciekawe urozmaicenie diety, a aromatyczna konfitura śliwka z cynamonem idealnie sprawdza się jako słodkie wypełnienie wypieku.
Składniki (12 muffinek)
słoiczek konfitury śliwka z cynamonem Berry me!
180g mąki orkiszowej typ 650
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
50g masła
50g oleju z rzepakowego Semco
80 g cukru
3 jaja
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem i olejem, dodać do mąki, miksować stopniowo dodając jaja. Papierowe foremki na muffiny posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oleju, do każdej foremki przełożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury śliwka z cynamonem i dodatkową łyżeczkę ciasta na wierzch. Piec około 25-30 minut bez termoobiegu.