Pancakes to jeden ze sposobów na pyszne śniadanie, które dostarczy energii i uśmiechu na cały dzień.
Niedzielne śniadania warto celebrować i sprawić tym samym, by były przyjemnym początkiem nowego dnia. Jeden z pomysłów na urocze śniadanie to pancakes z serkiem mascarpone i konfiturą z leśnej jagody Luks Pomada. Takie śniadanie to gwarancja dobrego nastroju i przede wszystkim wyśmienity smak. A leśna jagoda zamknięta w słoiku to przy okazji miłe wspomnienie z minionego lata 🙂
Składniki na ok. 12 pancakes:
szklanka mąki
3/4 szklanki maślanki lub mleka
1/4 szklanki wody gazowanej lub lekko gazowanej
odrobina oleju roślinnego
1 jajo
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru
szczypta soli
oraz
konfitura Leśna jagoda Luks Pomada
100 g serka mascarpone
3 łyżki (ok.50 g) jogurtu naturalnego
łyżeczka cukru waniliowego
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajo roztrzepać, połączyć z mlekiem i kroplą oleju roślinnego, zmiksować z mąką stopniowo dodając wody (masa powinna być o gęstości śmietany). Na patelni rozsmarować za pomocą pędzelka kuchennego niewielką ilość oleju, smażyć placki na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony (po dwóch/trzech plackach znów posmarować patelnię olejem). Serek mascarpone wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym. Na środku placków rozsmarować mascarpone z jogurtem, a następnie konfiturę z jagód lub odwrotnie. Smacznego! 🙂
Autor zdjęć do artykułu: Ewa Jarosz