Jesień to czas dyni, z której wyczarować można zarówno wytrawne jak i słodkie potrawy.

Dynia to skarbnica witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje β-karoten, który ulega w organizmie przekształceniu do witaminy A. Ten naturalny barwnik ma również silne działanie przeciwutleniające, a więc chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i powstawaniem nowotworów.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie dyni jest sycące, zdrowe i smaczne risotto.

Składniki (4 porcje):

4 łyżki oleju dyniowego Semco

łyżka musztardy miodowej z czarną gorczycą Towary Niezwykłe

1 mała dynia

400g ryżu arborio

 natka pietruszki

0,5 kg piersi z kurczaka

pół szklanki wytrawnego białego wina

0,5 l bulionu warzywnego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 cebula

sól, pieprz

 

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Dynię opłukać, rozkroić, pozbawić nasion, obrać i pokroić w kostkę, następnie oprószyć lekko solą, pieprzem oraz wymieszać z 2 łyżkami oleju dyniowego Semco. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać około 30 minut. Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju dyniowego, następnie dodać pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka, chwilę trzymać na ogniu następnie dodać ryż i podlać białym winem. Gdy składniki wchłoną wino dolać do potrawy połowę bulionu warzywnego, gotować na wolnym ogniu stopniowo dodając resztę bulionu. Pod koniec gotowania dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy oraz doprawić całość do smaku. Risotto podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki.

Autor zdjęć do artykułu: Ewa Jarosz