Lubisz sernik, ale uważasz, że jest zbyt kaloryczny? Spróbuj naszej wersji…
Doskonała propozycja dla lubiących sernik, ale często z niego rezygnujących – bo jest zbyt kaloryczny. W tym przepisie zamiast kruchego ciasta została wykorzystana orzechowa chałwa lniana, a zamiast cukru – zdrowy miód z lokalnej pasieki.
Całość smakuje świeżo, lekko karmelowo, bardzo naturalnie i delikatnie.
Spód
opakowanie chałwy lnianej
Masa sernikowa
1/2 kg twarogu śmietankowego sernikowego
1/2 szklanki miodu od Suszki
3 jajka „1” lub „0”
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Polewa
200g creme fraiche*
łyżka cukru trzcinowego
* Ukwaszona kremówka. Trudno dostępna w polskich sklepach, jej namiastkę można łatwo przygotować samemu. Należy do 200 ml śmietanki 30 lub 36% dodać łyżkę dobrej jakości jogurtu naturalnego i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin.
Dno formy 18-20cm wyłożyć folią aluminiową a boki delikatnie posmarować masłem. Piekarnik nastawić na 165 stopni Celsjusza.
Chałwę pokruszyć na dno tortownicy a następnie docisnąć tworząc spód. Odstawić.
Składniki masy sernikowej dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie należy jej zbytnio napowietrzyć, bo sernik urośnie/popęka.
Creme fraiche wymieszać z cukrem trzcinowym, odstawić.
Masę wylać na chałwowy spód, wstawić do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec około 40-60 minut lub do momentu aż sernik się zetnie, nie będzie płynny (jego środek może trochę się trząść).
Na ciepły sernik delikatnie wylać creme fraiche i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Sernik studzić w uchylonym piekarniku a następne (po całkowitym wystygnięciu) przetransferować go do lodówki na minimum 2-3h. Przechowywać w lodówce.
Autor: Mania Pietrzak