Propozycja doskonała zarówno na śniadanie jak i na smakowity deser.

Musy owocowe świetnie sprawdzają się w roli smarowideł na kanapki czy naleśniki. Warto jednak czasem spróbować czegoś innego – efekty potrafią nieźle zaskoczyć. Ze wszystkich musów dyniowych „Jak mus to mus” uda się wyczarować wspaniały deser lub pyszne śniadanie. Dzisiaj wersja tropikalna: ananasowo-kokosowa.

Składniki na 4 porcje:
opakowanie chałwy lnianej kokosowej Gacjana
ananas suszony Puffins
słoiczek musu z dyni „Ananasowe muśnięcie”
puszka schłodzonego mleka kokosowego

Przygotować cztery mniejsze szklanki lub słoiczki (wtedy deser można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły!).
Z mleka kokosowego zebrać śmietankę (bez wody) i za pomocą miksera lub trzepaczki rozmieszać do konsystencji kremu. Można dodać łyżkę miodu do smaku.
Następnie wsłoiczkach warstwami układać pokruszoną chałwę lnianą, suszony ananas, mus z dyni i śmietankę kokosową i… gotowe. Prawda, że proste? :)
Smacznego!

Autor: Mania Pietrzak, gruszkapietruszka.pl