Sycące, orzechowo-owocowe, pyszne i – jak to w Skrzynce Smaku – bardzo łatwe do wykonania.
Szczególnie polecamy z okazji Dnia Babci i Dziadka. 🙂

Idealnie maślane kruche ciasto w połączeniu z aromatyczną śliwką długosmażoną i orzechami włoskimi to poprawiająca nastrój recepta na zimowe smutki. Ekologiczna konfitura ze śliwek Luks Pomada świetnie łączy się z wszelkimi orzechami, które chrupkością i delikatną goryczką dodają śliwce polotu.
Ciasto to dobrze się przechowuje a pięknie zapakowane idealnie sprawdzi się jako upominek z okazji Dnia Babci i Dziadka. Przypomni im rodzime smaki dzieciństwa.
Uwaga! Znika bardzo szybko… 😉

Przepis na blachę prostokątną 26×40 cm

Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
1/4łyżeczki soli
3 łyżki cukru pudru
250g zimnego masła
1-2 łyżki lodowatej wody

Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem, dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło i posiekać nożem/blenderem lub rozetrzeć palcami do konsystencji mokrego piasku. Dodając po odrobinie lodowatej (to ważne) wody szybko połączyć okruchy w zwarte ciasto. Nie należy ciasta wyrabiać ani ugniatać. Owinąć folią i odłożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto do wielkości formy i podpiec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
dwa słoiczki konfitury ze śliwek eko Luks Pomada
200g grubo mielonych orzechów włoskich
100g cukru trzcinowego
200ml kremówki
2 jajka

Kremówkę podgrzać (nie gotować), dodać cukier i orzechy, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie posmarować podpieczony spód powidłami ze śliwek Luks Pomada.
Do masy orzechowej dodać jajka, wymieszać i wylać na powidła. Piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza lub do momentu aż wierzch będzie ścięty i lekko przyrumieniony.

Autor: Mania Pietrzak