Kasza na słodko? Spróbujcie koniecznie!

Kasze na słodko to kolejna propozycja śniadaniowa, która umili początek dnia. Zaletą kaszy kuskus jest błyskawiczny czas przygotowania, dlatego z tym śniadaniem nie musimy czekać na wolny weekend, a z powodzeniem możemy przygotować je przed pracą. Dzięki słodyczy chutney z czarnej porzeczki i moreli Luks Pomada oraz dodatku banana śniadanie nie wymaga żadnego cukru. Bananowy kuskus można zjeść również na podwieczorek, ale wtedy warto zmniejszyć ilość kaszy do 2-3 łyżek na porcję.

Składniki na 2 porcje:

8 łyżek kaszy kuskus

niepełna szklanka mleka

2 średnie banany

sok z cytryny

4 łyżki chutney z czarnej porzeczki i moreli

2 łyżki migdałów w słupkach

Wykonanie:

Mleko zagotować lub podgrzać w mikrofalówce. Kaszę kuskus wsypać do miseczki zalać ciepłym mlekiem około 0,5 cm ponad powierzchnię i odczekać aż kasza wchłonie mleko i nieco napęcznieje. Banany obrać, rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny i dodać do kaszy, dokładnie wymieszać. Gotowy kuskus przełożyć do dwóch miseczek, na wierzch wyłożyć po 2 łyżki chutney z czarnej porzeczki i moreli Luks Pomada oraz całość posypać migdałami w słupach lub płatkach.

Autor: Ewa Jarosz, dietetykwstolicy.pl