Ochota na coś słodkiego potrafi pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie – jak sobie z nią zdrowo poradzić?

Aby uchronić się przed sięganiem po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski warto mieć w zapasie batony, które powstały wyłącznie z naturalnych składników – suszonych owoców, orzechów, migdałów i pestek słonecznika. Taki baton może stanowić samodzielną przekąskę w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku, a także być częścią wyjątkowego deseru ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

Składniki (1 porcja):

po 1/3 batona: Kosmos, Aloha i Lewy sierpowy

150 g jogurtu naturalnego

pół świeżej figi

1 kiwi

3 śliwki węgierki

łyżeczka miodu akacjowego

Wykonanie:

Wszystkie owoce opłukać, kiwi obrać, śliwki pozbawić pestek, pokroić. Batony pokroić w mniejsze kawałki. Do wysokiej szklanki przelać jogurt naturalny, następnie dodać pokrojoną figę, pozostałe owoce oraz kawałki batonów.

Autor zdjęć do artykułu: Ewa Jarosz