Szukasz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Proponujemy pikantne i zmysłowe czekoladowe chilli.

Pobudzające zmysły, idealnie ostre i rozgrzewające w chłodny walentynkowy wieczór. Czy może być coś lepszego niż chilli przyprawione odrobiną gorzkiej czekolady? Surowe ziarna kakao same w sobie nie są bardzo słodkie, wręcz przeciwnie – ich nuty smakowe można określić jako kwaśno-gorzkie, złożone i zbliżone do bukietu najlepszych win czy ziaren kawy. W naszym chilli znalazła się czekolada 100% z Ghany.
A połączenia czekolady i chilli uznawane jest za bardzo silny afrodyzjak. Spróbujcie koniecznie!

 

Składniki (3-4 porcje)

2 ząbki czosnku
2 małe cebule
2 marchewki
jedna papryka czerwona
mielona soja (proteina sojowa) ok. 50g (można pominąć)
2 spore łyżki przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli / 230g ugotowanej
łyżeczka ekologicznej ostrej papryki/chilli
pieprz
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
świeża kolendra lub pietruszka (może też być suszona)
ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta cynamonu
20g gorzkiej czekolady 100%
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego
pieczywo/ryż i sok z cytryny do podania

 

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego. Posiekać czosnek oraz cebulę i podsmażyć do zeszklenia. W tym czasie zalać gorącą wodę proteinę sojową (mieloną soję) i pokroić w kostkę marchew oraz paprykę. Na patelnię dodać soję i podsmażyć chwilę, doprawić pieprzem. Po czasie, dodać warzywa i przyprawy oraz sos sojowy. Smażyć ok. 5 min. Następnie wmieszać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Na koniec połączyć z czerwoną fasolą (jeśli z puszki to odsączona i przepłukana) oraz gorzką czekoladą. Dusić aż marchew delikatnie zmięknie, a czekolada całkowicie się rozpuści. Jak sama nazwa wskazuje, chilli jest bardzo ostre, więc warto podawać je wraz z sokiem cytryny lub naturalnym jogurtem sojowym/śmietanką sojową. Można zajadać je wraz z świeżym pieczywem czy też ryżem. Smacznego!
Autor: Daria Szotek