Poranne przebudzanie może być o wiele łatwiejsze gdy pachnie świeżo ugotowana kasza jaglana połączona z wyjątkowym musem o smaku gruszki lub czekolady.

Mus dyniowy Gruszkowy posmak, który w największym stopniu składa się z dyni, co sprawia, że jego wartość odżywcza kładzie na łopatki standardowe musy owoce czy sklepowe dżemy. Warto wstać odrobinę wcześniej i przygotować tak rozkoszne śniadanie dla bliskiej osoby – jej radość i wdzięczność będzie nie do opisania.

Składniki na 2 porcje:

5 łyżek kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka
1 banan
odrobina soku z cytryny
garść orzechów nerkowca
Mus Gruszkowy
łyżka miodu akacjowego

Wykonanie:

Do rondla wlać mleko, zacząć powoli gotować. Kaszę przesypać do filiżanki, opłukać wodą, a następnie przełożyć do mleka, dodać miód i gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć (około 20 minut). Po tym czasie obrać banana, skroić w plastry lub rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny i dodać do jaglanki, gotować kolejne 5-10 minut, co chwilę mieszając, by kasza nie przywierała do rondelka. Orzechy nerkowca posiekać grubo, dodać do reszty składników. Jaglankę przełożyć do miseczek, rozprowadzić po łyżce musu gruszkowego lub czekoladowego i ozdobić listkami mięty.

 

Autor zdjęć do artykułu: Ewa Jarosz