Tej Wielkanocy sprawdźcie koniecznie nasz przepis na wege pasztet!

Pasztet gryczano-fasolowy z pieczonym pasternakiem i selerem to dobra opcja nie tylko dla wegan i wegetarian – jest świetny dla tych, którzy również w święta lubią dbać o to co ląduje na ich talerzu. Fasola zapewnia pasztetowi solidną porcję białka a pieczone białe warzywa nadają mu charakterystycznej słodyczy. Do tego kwaśne wiśnie suszone Cherry Tree, które zapewniają całości wieńczący, kwaskowy i aromatyczny akcent.

Składniki:

2 korzenie pasternaku (można użyć pietruszki)
mały seler
sól himalajska
pieprz
olej roślinny
1/2 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
240g ugotowanej białej fasoli
łyża sosu sojowego tamari
pieprz
łyżka majeranku
łyżka suszonej pietruszki
1/2 łyżki mielonej kolendry
1/2 szklanki suszonych wiśni Cherry Tree

Pasternak/pietruszkę oraz (obranego) selera pokroić na mniejsze kawałki – najlepiej na ćwiartki. Obtoczyć w soli himalajskiej, pieprzu oraz oleju roślinnym. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min. w zależności od wielkości kawałków, warzywa po prostu powinny być miękkie i wtedy będą gotowe. Przełożyć je na talerz i ostudzić. W czasie pieczenia warto ugotować już kaszę gryczaną – z 1,5 szklanką wody, na sypko. Po ugotowaniu lekko ostudzić. Białą fasolę namoczyć najlepiej dzień wcześniej, a potem ugotować lub po prostu użyć fasolę gotową z puszki/słoika. Wszystkie składniki, oprócz wiśni, przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować (można na puree lub zostawić nieco mniej gładką strukturę). Na koniec wmieszać suszone wiśnie. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch warto ozdobić jeszcze wiśniami. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok.. 40 min. Najlepiej smakuje ostudzony, po tym jak przesiedzi noc w temp. pokojowej czy lodówce. Można go przechowywać do ok. tygodnia. Smacznego!
Autor: Daria Szotek