Ciepłe crumble jabłkowe z miętową porzeczką? Idealne zarówno na śniadanie jak i weekendowy deser!
Połączenie jabłek z miętową porzeczką jest cudowne! Wszyscy dobrze wiemy jak jabłka świetnie współgrają z miętą, a kwaśny posmak porzeczki jeszcze podkreślił to zestawienie. Poza tym, nic nie zastąpi chrupiącej owsianej „skorupki” pod którą kryją się ciepłe owoce.
Składniki na 2 porcje
jedno duże jabłko
1-2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżki płatków owsianych
łyżka mielonych orzechów laskowych (lub inne, np. włoskie lub migdały)
łyżka syropu daktylowego
4 łyżki ciepłej/gorącej wody
olej kokosowy
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem kokosowym. Jabłko pokroić w drobną kostkę i przełożyć do naczynia. Na to nałożyć równomiernie konfiturę, a na sam koniec „kruszonkę”, czyli płatki owsiane wymieszane z orzechami laskowymi, syropem oraz wodą. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30min. Smacznego!
Autor: Daria Szotek