Filtruj według

Kategorie
Cena dla 100 szt.
Czas realizacji
Pochodzenie
Produkt ekologiczny
Filtruj

Folwark Wąsowo

Folwark Wąsowo to miejsce niezwykłe. Nie tylko dlatego, że istnieje już od ponad 150 lat i podówczas było najnowocześniejszym gospodarstwem rolnym we wschodniej Europie. Od 1993 roku poddawane było regularnej modernizacji, aby w 2010 roku przejść w ręce obecnych właścicieli i rozpocząć działalność jako Folwark Wąsowo, który znamy dzisiaj.


Ekologiczna uprawa na jego terenie rozpoczęła się eksperymentalnie w 2003 roku w przydomowym ogródku. Obecnie gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny potwierdzający ekologiczne warunki uprawy 10 ha, na których rosną zioła, warzywa i owoce wykorzystywane później przy produkcji konfitur czy na przetwory.


Na terenie Folwarku Wąsowo obowiązuje kalendarz upraw, wszelkie prace wykonywane są zgodnie z porami roku, temu podporządkowane są również prace w kuchni i wszelkie przetwórstwo. Naturalne przetwory, domowe konfitury, ekologiczny dżem, wyroby regionalne – innymi słowy zdrowa żywność i witaminy zamknięte w słoikach na zimowe chłody.